Rabu, 16 Mei 2018

Daily Activity ( English Version)


Back again with me on my third day of practice, today with different activities today I help my friends who are doing this day the chinesee food menu that yesterday I explained on my blog about what we did today and I've also explained a little bit about the chinesee food menu, after all we finished preparing for the tomorrow menu that is Thailand and I will also explain a bit about the thailand menu I will make for tomorrow. Since tomorrow we are on the first day of the Ramadhan holy month so our activity is a bit slow because our god will enter the day.

I will explain thailand menu from appetizer to dessert and menu of Thai beef salad (appetizer), Tom yam (soup), Gai tod takrai, yam makeua yo, khau plao (main course), khao neow ma muany dessert). The first is the Thai beef salad Salad from the elephant land is different from other salads. With a blend of spicy blend of chilli, savory fish sauce, and acidic lemon juice united with fresh vegetables and grilled meat sprinkled with peanut chop. Vegetables in this salad if conserved are beneficial to soften the skin. The second Tom yam is a soup that comes from thailand. This soup is one of the famous thai food. The third gai tod takrai is Serai is often used for flavoring dishes but for Thai recipes, the shrimp (lemonade) is pounded until it becomes smooth and fibrous, and crispy fried to be eaten together with fried chicken. This recipe boils chicken before frying to keep the meat warm and soft. Still the same as the main course, yam makeua yo is eggplant that is slice and burned. The third is khao neow ma muang is a traditional thailand food made from glutinous rice, fresh mango and coconut milk.

The thailand menu has different characteristics and taste from the thailand menu is, having a sour taste, sour, sweet, and penis that taste from thailand food. Despite being from Thailand, he is consumed throughout Indonesia in Southeast Asia including Laos, Cambodia and Vietnam. The culture and traditions in Thailand are very unique. In addition, the cost of its cheap lives makes Thailand a lot of tourists, including tourists from Indonesia.


I will give you the result of preparation for today in the thailand menu









Daily Activity ( Indonesian Version)


Kembali lagi dengan saya pada hari ketiga saya praktek, hari ini dengan aktivitas yang berbeda hari ini saya membantu teman saya yang doing ini hari yaitu menu chinesee food yang sudah kemarin saya jelaskan di blog saya tentang apa yang kami buat pada hari ini dan saya juga sudah menjelaskan sedikit tentang menu chinesee food, setelah semua selesai kami pun langsung prepare untuk menu besok yaitu Thailand dan saya juga akan menjelaskan sedikit tentang menu thailand yang akan saya buat untuk besok. Berhubung besok kami hari pertama memasuki bulan suci ramadhan jadi aktivitas kami sedikit lambat karena insya allah kami akan masuk siang.

 Saya akan menjelaskan menu thailand mulai dari appetizer hingga dessert dan menunya yaitu Thai beef salad ( appetizer), Tom yam ( soup), Gai tod takrai, yam makeua yo, khau plao ( main course), khao neow ma muany ( dessert ). Yang pertama yaitu Thai beef salad adalan Salad dari negeri gajah ini memang berbeda dari salad yang lainnya. Dengan paduan paduan pedasnya cabai, gurihnya kecap ikan, dan asamnya jeruk nipis bersatu padu dengan segarnya sayur dan daging panggang yang ditaburi dengan cincangan kacang tanah. Sayuran dalam salad ini jika rajin dikonsumi bermanfaat untuk menghaluskan kulit. Yang kedua Tom yam adalah soup yang berasal dari thailand. Soup ini merupakan salah satu makanan thailand yang terkenal. Yang ketiga gai tod takrai adalah Serai sering digunakan untuk penyedap masakan tetapi untuk resep Thai ini, takrai (serai) ditumbuk sampai menjadi halus dan berserat, dan digoreng renyah untuk dimakan bersama dengan ayam goreng. Resep ini mendidihkan ayam sebelum digoreng untuk menjaga daging tetap hangat dan empuk. Masih sama dengan main course yaitu yam makeua yo adalah terong yang di slice dan di bakar. Yang ketiga adalah khao neow ma muang adalah makanan tradisional thailand yang terbuat dari beras ketan, mangga segar dan santan.

Menu thailand itu mempunyai ciri khas yang berbeda dan rasa dari menu thailand tersebut adalah, mempunyai rasa yang kecut, asam, manis, dan penis itulah rasa dari makanan thailand. Meskipun berasal dari thailand, ia di konsumsi di seluruh wilayah Indonesia di Asia Tenggara termasuk Laos, Kamboja dan Vietnam. Budaya dan tradisi di Thailand memang sangat unik. Di samping itu, biaya hidupnya yang cukup murah membuat negara thailand banyak dikunjungi wisatawan, termasuk wisatawan dari Indonesia.


Saya akan memberikan hasil prepare untuk hari ini di menu thailand







Selasa, 15 Mei 2018

Utensil & Equipment


1. LEMON SQUEEZER







Function : Sebagai alat untuk memeras lemon dan sejenisnya.
Material : Plastic or Iron
Cleaning : gosok dengan spons dan air sabun ,kemudian bilas dengan air hangat ,lakukan setiap selesai pemakaian.



2. CHAFFING DISH










Function : Sebagai wadah untuk makanan yang siap saji agar tetap panas pada proses jamuan prasmanan
Material : steel
Cleaning : bagian dalam siram dengan air sabun lalu gosok,lalu siram lagi dengan air bersih .dan bagian luarnya gosok dengan napkin basah .



3. LADLE






Function : alat untuk mengaduk atau memposikan makanan terkhusus yang liquid( cairan).
Material : steel/iron/wood
Cleaning : di gosok dengan spons halus kemudian bilas dengan air hangat. Lakukan setiap selesai pemakaian.



4. LASYSUSAN





Function : sebagai alat buffet bagi orang jepang,cina ,maupun korea (family service).
Material : wood
Cleaning : menggosok dengan spons dan bilas dengan air dingin .



5. DEEP FRYER










Function : sebagai alat penggorengan dimana alat ini menggunakan timer.
Material : steel
Cleaning : untuk bagian saringan dan tempat wadah, dapat digosok dengan spons. Kemudian dibilas dengan air hangat .Selanjutnya bagian mesin di lap dengan napkin basah.



6. WATER PITCHER







Function : poci besar sebagai tempat air es
Material : steel /glass
Cleaning : gosok dengan spons .lalu bilas dengan air hangat.

Daily Activity ( English Version)


Hello guys back again on my blog, today I left my  house to the campus at 6:30 am, at the time I arrived at campus with my friends we  directly did one line. Like usual before entering the kitchen, we absent while checked the completeness of the tool, check grooming and lain. After that we went in the kitchen to store our stuff in the locker and return did one line in the cold kitchen.While waiting for the lecturer who incharge we were told by seniors who icharge to read our small book.


On this day we were given indonesian menu of practice, today we just continued the menu that had been prepared on the previous day.Previously we were a group of 10 given the trust to handle banana ijo. A little explanation about banana ijo is a typical food in South Sulawesi, especially in the city Makassar. This food is made from the main ingredients of bananas wrapped with Hujau flour mixture. How to cook it by steaming in the dandang. The dough is made from flour, water and green dye made from a mixture of water with suji or pandan leaves.


Well Guys a little more explanation banana ijo there are 2 versions of loh the banana skin ijo and banana skin ijo kukus. The difference from both versions of existing banana ijo, so that distinguish between these two dough is in terms of dough, skin dough that the texture is more fluid and dilute when compared to steamed skin, denser and more dense steamed skin textures. The next difference is in the cooking process. In the dough bake, as the name suggests, this dough is directly poured into hot teflon until cooked, while in the steamed dough, the dough is mixed above in a skillet that has previously been put in coconut milk and water to boil. Then stirred together with other ingredients until well blended.

Daily Activity ( Indonesian Version)

Hello guys kembali lagi di blog aku,hari ini saya berangkat dari rumah menuju ke kampus pukul 06:30 am,sampai di kampus saya bersama teman-teman langsung one line.Seperti biasanya sebelum masuk di kitchen,kami,absen diperiksa kelengkapan alat,cek grooming dan lainnya.Setelah itu kami masuk di kitchen untuk menyimpan barang-barang kami di loker dan kembali one line di cool kitchen.Sambil menunggu dosen yang incharge kami disuruh oleh senior yang icharge untuk membaca-baca small book.

Pada hari ini kami diberikan menu praktik indonesia, hari ini kami hanya melanjutkan menu yang diprepare pada hari sebelumnya.Sebelumnya kami yang merupakan kelompok 10 diberikan kepercayaan untuk menghandle pisang ijo.Sedikit penjelasan tentang pisang ijo adalah sejenis makanan khas di Sulawesi Selatan, terutama di kota Makassar. Makanan ini terbuat dari bahan utama pisang yang dibalut dengan adonan tepung berwarna Hujau. Cara memasaknya dengan mengukus di dandang. Adonan tersebut dibuat dari tepung, air dan pewarna hijau yang terbuat dari campuran air dengan daun suji atau pandan.

Nah Guys sedikit penjelasan lagi pisang ijo ada 2 versi loh yaitu pisang ijo kulit dadar dan pisang ijo kulit kukus.Perbedaan dari kedua versi pisang ijo yang ada,jadi yang membedakan antara kedua adonan ini adalah dari segi adonan, adonan kulit yang didadar teksturnya lebih cair dan encer apabila dibandingkan dengan kulit yang dikukus, tekstur kulit yang dikukus lebih padat dan dan kalis. Perbedaan selanjutnya adalah pada proses pemasakannya. Pada adonan kulit dadar, seperti namanya adonan ini langsung dituangkan ke dalam teflon panas hingga matang, sedangkan pada adonan kukus, adonan dicampur diatas di dalam sebuah wajan yang sebelumnya telah dimasukkan santan dan air hingga mendidih. Lalu diaduk bersama dengan bahan lainnya hingga tercampur rata.

Pisang Ijo Kulit Dadar

  

Pisang Ijo Kulit Kukus

  






Senin, 14 Mei 2018

Utensil & Equipment


1. SIEVE






Function : alat ayakan sebagai penapis tepung, dan bahan lainnya
Material : Iron
Cleaning : digosok dengan spons lalu bilas dengan air hangat.

2. GAS STOVE






Function : alat rumahan yang digunakan untuk memasak .
Material : iron
Cleaning : bagian mata kompor digosok dengan spons halus ,lalu bilas dengan air hangat . Kemudian bagian badannya di lap dengan napkin basah.

3. TWEZERS BONE





Function : alat untuk mengambil tulang pada ikan .
Material : steel
Cleaning : gosok dengan spons .lalu bilas
lakukan setiap slesai pemakaian.

4. ROUND CUTTERS







Function : Pencetak kue dan bahan makanan.Material : steel and plastic
Cleaning : Gosok dengan spons lalu bilas dengan air hangat. Lakukan setiap selesai pemakaian.

5. PASTRY BAG SET




Function : alat untuk menghias cake
Material : iron, plastik
Cleaning : cuci dengan spons lalu bilas air hangat.

6. KITCHEN ROLL



Function : (Tissue) sebagai lap, biasa pengganti napkin .
Material : paper
Cleaning : Tidak ada proses pembersihan,yang ada penghabisan.




Daily Activity (English Version)


Hello guys back again on my blog, today I left my  house to the campus at 6:30 am, at the time I arrived at campus with my friends we were directly did one line. Like usually before entering the kitchen, we were absent while checked the completeness of the tool, check grooming. After that we went in the kitchen to store our stuff in the locker and return did one line in the cold kitchen.While waiting for the lecturer who incharge we were told by seniors who icharge to read and read small book.



On this occasion I will explain a little about Indonesian food which was our practice menu today. Starting from appatizer to dessert.



1. Jalangkote (appatizer)







Jalangkote is a typical Makassar culinary snack that looks similar to pastry. The difference is pastel pie has a thicker skin than jalangkote and when pastel eaten with cayenne pepper, jalangkote eaten with vinegar mixture of vinegar and chili. Jalangkote has the contents of carrots and potatoes are diced, bean sprouts, and laksa are pan-fried with garlic, onion red, pepper, and other spices.



2. The figure of the utan (soup)







The figure of the utan is one type of Indonesian food dish made from various types of vegetables. Like, spinach, pumpkin, and sliced ​​chicken.



3. Roasted konk and white rice (main course)







The grilled cones are inspired from modern cuisine like steaks. Although the process of cooking ala western but the spice used is still traditional Makassar.Konro grilled served with a flavor of Makassar nuts with sprinkling onion fried on top and soup konro sauce and white rice.



4. Banana ijo (dessert)







Banana or ijo banana ijo is a typical food in South Sulawesi, especially in the city of Makassar. This food is made from the main ingredients of bananas wrapped with green flour dough. How to cook it by steaming in the dandang. The dough is made from flour, water, and green dye made from a mixture of water with suji or pandan leaves.



Well, that's a little explanation about the particular Indonesian food in the region of South Sulawesi. Furthermore, as usual after practiced, we did general cleaning, which where the purpose is to keep the kitchen area in a clean and hygiene. Both from the work area and the equipment used. General Cleaning was done together with seniors. Implemented starting from the smallest to the largest. General Cleaning took about several hours and ends after everything was clean.

Utensil dan Equipment